Foredragsrække 2018/19

Foredragsrække 2018/2019

Klogere på Ærø

Så er der igen mulighed for at blive klogere på Ærøs historie og kulturhistorie. Ærø Museums Venner byder sammen med Ærø Museum på en foredragsrække, der giver et spændende indblik i øens fascinerende og brogede fortid fra Ærøskøbings grundlæggelse til antallet af striber på ærøflaget.

Jesper Groth: Den glemte indlemmelse – Ærøs vej til Kongeriget 1867.

Dommergården onsdag den 19. september kl. 19.

Entré: Ikke medlemmer 30 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

1. april 1867 blev Ærø en del af Kongeriget Danmark efter mere end 500 år som del af Hertugdømmet Slesvig. Baggrunden var den tyske samlingsbevægelse efter Napoleonskrigene og de nationale bevægelsers fremvækst i Hertugdømmerne, som kulminerede med det danske nederlag på Dybbøl til Preussen og Østrig. I 2017 var det 150 år siden Ærø blev en del af Kongeriget.

Jesper Groth fortæller om den glemte ”Genforening”.

Kim Furdal: Hvor gammel er Ærøskøbing?

Dommergården onsdag den 10. oktober kl. 19.

Entré: Ikke medlemmer 30 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Normalt regner vi med, at Ærøskøbing blev grundlagt i første halvdel af 1200-tallet. De seneste 30 års byhistoriske forskning har imidlertid rykket afgørende ved vores forståelse af de middelalderlige købstæder og deres grundlæggelse. Samtidig har arkæologerne siden 1970’erne udgravet såkaldte strandmarkeder langs kysterne, der tidsmæssigt rækker tilbage til jernalderen og måske kan være forløbere til de egentlige bydannelser. I dette perspektiv kan der være grund til at genoverveje Ærøskøbings tidligste historie.

Kim Furdal tegner et billede af Ærøskøbings ældste historie set i lyset af den nyeste forskning.

Carsten P. Rasmussen: Hans den Yngre – forsmået hertug og energisk storgodsejer

Dommergården onsdag den 16. januar 2019 kl. 19.

Entré: Ikke medlemmer 30 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Hans den Yngre var søn af Christian 3. og som fædrene arv fik han bl.a. Sønderborg og Nordborg amter med bøndergods på Als, Ærø og Sundeved. Så vidt blev han behandlet som kongesønner de to forrige generationer. Han fik imidlertid kun tilkendt nogle af en hertugs magtbeføjelser, men ikke alle. Han kæmpede livet igennem for at rette op på det – men med beskedent held.

Til gengæld blev han en yderst ivrig og effektiv godsejer. Han søgte at blive ejer af alle gårde i de områder, han sad på. På Ærø kom han helt i mål, på Als var han tæt ved. Så omskabte han det hele til rationelle storgodser omkring store herregårde. På Ærø kom der tre: Søbygård, Gråsten og Gudsgave. Han er dermed en helt afgørende skikkelse i Ærøs historie.

Overinspektør, dr.phil. Carsten P. Rasmussen, Sønderborg Slot, præsenterer sin nyeste forskning på området.

Foredraget arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Mikkel Kühl: Ærøflag og faner.

Foreningen Ærø Museum. Generalforsamling.

Entré til foredrag: Ikke medlemmer 30 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Dommergården den 13. marts 2019 kl. 19.45.

Ikke mindre end to stribede flag skal der til, når ærøboerne skal markere deres tilknytning til Ærø og kærlighed til den grønne ø. Ombejlet og omstridt.

Mikkel Kühl fortæller om baggrunden for de to flag og deres brug på Ærø.

 

 

Senest ændret mandag, 12 november 2018 08:59
(0 bedømmelser)

Skriv en kommentar