Hertug Hans den Yngre og Søbygaard

Print
Næppe nogen anden person har som hertug Hans den Yngre (1545-1622) spillet så stor rolle for Ærø.
Vi leverer Afhentes på Museet for kr 0,00
Brutto-salgspris: kr 40,00
Heraf moms:kr 8,00
Pris / kg:
Beskrivelse

Næppe nogen anden person har som hertug Hans den Yngre (1545-1622) spillet så stor rolle for Ærø. Han måtte helt usædvanligt nøjes med et hertugdømme uden den politiske magt, der normalt klæber til hertugtitlen og havde næppe fået nogen større plads i historien, hvis han ikke i stedet blev en særdeles driftig forretningsmand og godssamler i hertugdømmerne Slesvig og Holsten.

På Ærø er Hans den Yngre først og fremmest knyttet til Søbygaard, som han lod opføre omkring 1580. Søbygaard var en af mange hovedgårde i det enorme godskompleks, der foruden Als omfattede besiddelser i Holsten, omkring Glücksborg øst for Flensborg samt på Als og Sundeved. Anlæggelsen af Søbygaard blev startskuddet for en central periode af øens historie præget af små hertugdømmer. Perioden sluttede i 1749, da Frederik IV erhvervede det sidste hertugdømme på Ærø og dermed lagde hele øen under den danske konge, som en del af hertugdømmet Slesvig.

Hovedparten af Hans den Yngres nyanlagte og ombyggede hovedgårde er i dag forsvundet. Tilbage står Søbygaard som et monument over en periode af øens politiske historie og ikke mindst fortællingen om hertug Hans den Yngre, der blev en af hertugdømmernes største fødevarer producenter i slutningen af 1500-tallet og begyndelsen af 1600-tallet. Hovedgårdsdriften blev nedlagt i sidste halvdel af 1700-tallet, og jorden udstykket til mindre gårde og husmandsbrug. I dag kan de besøgende på Søbygaard glæde sig over den restaurerede hovedgård og det naturskønne rekreative område omkring gården.

Hæftet ”Hertug Hans den Yngre og Søbygaard” er det tredje hæfte i serien ”Fortiden i Nutiden”, som i kort form tager et emne op inden for Ærøs fascinerende kulturhistorie i det åbne land og i byerne. Det velillustrerede hæftet på 24 sider kan købes i museets kiosker, turistkontoret og Creutz i Ærøskøbing boghandel.