Søbygaard
Søbygaard set fra voldgraven

Søbygaard

Hovedgården Søbygaard blev opført af Hertug Hans den Yngre omkring 1580.

Selvom Søbygaard hører til blandt de allermindste, er den ikke en spændende historie foruden. Man finder her træk af Ærøs omtumlede historie med de mange forskellige fyrster, som fra tid til anden delte øen imellem sig, og selvfølgelig er der også på Søbygaard en ”hvid dame”.

I avlsbygningerne er der koncertsal udsmykket med arbejder af Sven Havsteen-Mikkelsen. Ved siden af Søbygaard kan man bestige voldene i det fredede borganlæg fra middelalderen og kaste et blik ud over øens nordlige ende over Lillebælt til Als og Fyn. På Søbygaard vises forskellige særudstillinger fra kunstens og kulturhistoriens verden og her afvikles klassiske koncerter hen over sommeren.

Åbent alle dage fra 10 – 16

Entré inkl. udstillinger: Voksne 60,- Børn gratis adgang

Pris for børn til Kys Frøen aktiviteter: Kr. 50,- inkl. materialer

Grupper på mindst 10 personer 40,- kr. pr. person

Tilbring en dejlig dag på Søbygaard.

Tag madpakken med og nyd de smukke omgivelser – vi sælger også is, sodavand og kaffe.

Her er også mange forskellige udendørs aktiviteter i børnehøjde.

Brug en hyggelig dag i det fri sammen med familien.

Tilbuddet kan variere over sommeren med snitteværksted, bue og pil, pandekager og popcorn over bål, lav selv perler i bål, krible krable - undersøg livet i voldgraven, lav plantetryk, leg gammeldags lege på gårdspladsen og meget mere.

Fra den 26. juni til 8. august er der instruktør på fra kl. 11-15, som sætter børn og forældre igang i et fællesskab omkring aktiviteterne.

Som en del af børnefamilieaktiviteterne i Kys Frøen, arrangeres i år på torsdage fra den 8. juli til den 5. august, i samarbejde med naturvejleder Nils Ørum, sanketure i området.

Vi går med Nils på strand og eng og samler urter og tilbereder i fællesskab et lille måltid på Søbygaard. 

Årets udstillinger på Søbygaard:

”Sanseudstilling for børn og voksne” lavet i samarbejde med Ærø Kunsthøjskole.

Fotoudstillingen ”Gennem Sorgen- Gennem Linsen” Af Annemette Holstein.

”Kastebolden Ærø – under Grever, Hertuger og Konger” Udstillingen starter omkring 1232, hvor en dybt falleret dansk konge, Valdemar Sejr, havde brug for rigtig mange penge. Måske blev Ærø brugt som medgift til hans datter prinsesse Sofies bryllup med greven af Mark Brandenburg. Ringen slutter med Ærøs genforening med Danmark i 1867.

”Fra skrot til slot” Hertug Hans opførte Søbygaard omkring 1580 som udgangspunkt for sine aktiviteter på Ærø. Søbygaard kom siden i privat eje og forfaldt meget. En gruppe lokale købte stedet i 1990’erne og har siden skaffet midler til renovering for omkring 90 millioner kr. Se udstillingen og de smukke bygninger.

Se Svend Havsteen-Mikkelsens smukke malede skitser til kirkeglasmosaikker.

 

Søbygaard Borgere og bønder

 

Ældre prospekt af Søbygaard