COVID-19 lukket
Ærø Museum lukker ligesom resten af Danmark ned for sine aktiviteter foreløbing frem til og med den 8. februar 2021.
Ærø Museum lukker ligesom resten af Danmark ned for sine aktiviteter foreløbing frem til og med den 8. februar 2021.
I udstillingen kan man se, hvordan konservatorerne holder hovedet koldt og bevarer fatningen, når de konserverer genstande for arkæologerne. Det kan være svært at forestille sig, hvordan en uformelig klump af vådt, gammelt læder kan blive til den fineste sko – næsten. Hvorledes en flere tusinde år gammel træskål, fundet ved en arkæologisk udgravning, kan komme til at se ud som ny - næsten…
Konservatorerne tryller med moderne teknologi og udstyr for at bevarer fortiden i fremtiden. Udstillingen viser, hvorledes man ved hjælp af frysetørring, kan bringe nyt liv i gammelt læder og træ.
Udstillingen ”Frosset i tid” er den anden af fem vandreudstillinger, der er del af projektet ”Fortiden i Fremtiden”. Projektet er et samarbejde mellem Bevaringscenter Fyn, Ærø Museum, Svendborg Museum, Østfyns Museum, Langeland Museum, Marstal Søfarts Museum og Øhavsmuseet Faaborg.
Projektet har modtaget støtte fra Augustinus Fonden, Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond og Aage og Johanne Louis- Hansens
Udstillingen er åben frem til den 23. januar 2021.
Ærøskøbing. På sporet af en købstad er Ærø Museums formidlingstilbud til 6. klassetrin. Det består af et elevhæfte og en byvandring i en af Danmarks mest velbevarede købstæder, Ærøskøbing.
Fag: Tilbuddet er målrettet faget historie.
Emner: Elevhæfte og byvandring tager udgangspunkt i købstaden, som en særlig form for by. Fokus er på Ærøskøbings erhvervsstruktur og indbyggernes samspil med omverdenen fra middelalderen og frem til i dag. Emner der berøres er: Købstæder - Handel med omverdenen - Fyrstemagt - Søfart - Turisme - Bybevaring
Forudsætninger: materialet forudsætter et vist kendskab til historisk kronologi.
Materialet understøtter følgende trinmål for faget historie efter 6. klassetrin:
Kronologi, brud og kontinuitet: Eleven kan identificere brud og kontinuitet i historien. - Eleven har viden om væsentlige træk ved historiske perioder. Det lokale, regionale og globale: Eleven kan redegøre for samspil mellem aspekter fra dansk og omverdens historie. - Eleven kan redegøre for konsekvenser af samspil mellem dansk historie og omverden. - Eleven har viden om samspil mellem dansk og omverdens historie. - Eleven har viden om konsekvenser af samspil mellem dansk historie og omverden.
Gennemførelse af forløb:
Praktisk information: Byvandring med en museumsinspektør koster 450 kr. Alle børn under 18 år har gratis adgang til Ærø Museum, men medfølgende lærere skal betale almindelig entré. I er velkomne til at spise jeres madpakker på Ærø Museum, Brogade 3-5, 5970 Ærøskøbing.
Fra maj til oktober kan man på Søbygaard kaste sig i lag med naturens luner ved at besøge aktivitetscentret "Kys Frøen", der giver mulighed for blandt andet bueskydning, gps-skattejagt, bålmad, forsøg med sol- og vindenergi samt meget mere. Der er udførlige vejledninger til aktiviteterne, og personalet hjælper jer gerne i gang. Kys Frøen er både for skoleklasser, mindre grupper og børnefamilier. Kontakt Søbygaard for mere information eller booking på telefon: 62 58 16 76. Ærø Museum samarbejder med Lejrskoleportalen om dagsaktiviteter for lejrskoler. Prøv f.eks. at lave våbenskjold og bliv en mester i sværdkamp. Klassen får instruktion i sværdkamp, lærer om heraldik og få skjoldene med hjem. Læs mere her: lejrskoleportalen.dk eller kontakt os.
Nu kan du se de fire små TV-udsendelser, hvor TV-kokkene Alvin Rasmussen og Peter Hansted tilbereder fire traditionelle egnsretter i vores udstilling i Brogade 3 i Ærøskøbing.
Den ærøske kulturhistorie kan opleves på mange måder. Man kan også spise sig igennem den!
Der har siden starten af 1970’erne været en stigende interesse for egnsretter, ikke kun i Danmark, men også i resten af Europa. Ærø er ingen undtagelse. Faktisk var Ærø Museums tidligere leder, Tove Kjærboe, en af de første til at indsamle og beskrive traditionelle retter. Siden er der kommet flere kogebøger om mad på Ærø og i 2015 var brødrene Price med Danmarks Radio på besøg for at tilberede ærøske klassikere.
Det er korte film, men forhåbentlig en appetitvækker til selv at prøve retterne af og/eller forsøge sig med andre af de ærøske retter, som kan findes i hæftet ”Pund til Pund. Ærø Pandekager og andet godt. Ærøsk opskriftssasmling”.
Filmene er optaget på den fredede og idylliske Kammerådgård, hvor Lone Carstensen og Christian Møller har taget godt imod kokkene og TV-holdet. Programmerne er finansieret af Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Ærøske egnsretter: Løvtens Paa'kar from Henrik Schrøder on Vimeo.
Ærø Museum ønsker alle et rigtig godt nytår med denne lille film om kogt torsk på ærøsk, som Peter Hansted og Alvin Rasmussen fremtryller.
Aflysning af foredrag: Grundet Corona aflyser Ærø Museum sine foredrag i foråret 2021. Foredragene vil i stedet blive søgt afholdt i efteråret. Vi ønsker alle på Ærø et godt forår trods de mørke skyer. Når vi er ude af Coronaens skygge, stiller Ærø Museum igen med en bred vifte af udstillinger, aktiviteter og foredrag.Vi glæder os til at se jer igen.
Aflyst - Nicolaj Friderichsen har fundet en række film frem af gemmerne, der tegner et levende portræt af Ærøskøbing. Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.
Aflyst -Dommergården onsdag den 10. februar. kl. 19.00 - Kim Furdal: Høj og lav i Marstal og Ærøskøbing
Marstal og Ærøskøbing har oplevet voldsomme og grundlæggende forandringer op gennem det 20. århundrede. De var begge søfartsbyer i starten af århundrede. Ved indgangen til det 21. århundrede havde begge lagt søfarten bag sig for i stedet at fokusere på turisterhvervet. Det har fået nogle gennemgribende konsekvenser for befolkningen i de to byer. Kim Furdal har set på forandringernes betydning for befolkning i Marstal og Ærøskøbing med ganske overraskende resultater. Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.
Aflyst - Dommergården torsdag den 25. marts kl. 19.00 - Lars N. Henningsen: Statholder Carl af Hessen og fattighaverne i Ærøskøbing. Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.
I 1821 fik Ærøskøbing som en af de første købstæder i hertugdømmerne en fattighave i byens udkant. Haverne blev etableret på initiativ af statholder Carl af Hessen. Fattighaver forveksles ofte fejlagtigt med kolonihaver, men var et led i fattigdomsbekæmpelsen i starten af 1800-tallet. Fhv. leder af arkivet ved Dansk Centralbibliotek i Flensborg, Lars N. Henningsen, fortæller om forsøget på at bekæmpe fattigdom og ophavsmanden til haverne, statholder Carl af Hessen. Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.
Aflyst - Dommergården onsdag den 14. april kl. 19.00 - Jens Frøslev Christensen: To skipperbyer ser på sig selv og hinanden
Hvordan ser Marstal og Ærøskøbing på sig selv og deres historie? Og hvordan ser de to forhenværende søfartsbyer på hinanden? Jens Frøslev Christensen har de senere år arbejdet med de to byers grundfortællinger, der er skabt op gennem 1900-tallet og som de optræder i litteraturen i dag. Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.