Påskeferie på Ærø Museum

Påskerferie for børn og voksne på Ærø Museum

Besøg os i påskeferien, hvor vi har aktiviter for børn mandag, tirsdag og onsdag med instruktør på. 

Klip dit eget gækkebrev og digt et rim, som passer til.

Vær med når vi puster æg og lav dit eget påskeæg.

Ane Mie Bang står klar med masser af ideer, tips og tricks.

Mandag, tirsdag og onsdag i uge 15 fra kl. 11-15.

Aktiviteterne er gratis for børn i følge med en betalende voksen.

Sted: Ærø Museum, Brogade 3, 5970 Ærøskøbing

Aflyst - Fortiden i fremtiden

AFLYST ! Særarrangement den 21. marts kl. 11.30-13.00: Fortiden i fremtiden. Magtens grundstoffer

Fik du smykker sidst du havde fødselsdag?

Besøg den aktuelle udstilling på Ærø Museum og få analyseret, hvilke metaller dine smykker består af! 

Naturvidenskaben bidrager med mange redskaber til forståelsen af kulturarven. Et af dem er en XRF-scanner, som helt ned på grundstof-niveau kan måle, hvad en genstand består af. 

Lørdag den 21. marts afholdes et arrangement på Ærø Museum.

Kl. 11.30 og 13.00 vil konservatorer fra Bevaringscenter Fyn give en introduktion til scanneren og teste din medbragt metalgenstand. 

Udstillingen og dagen afholdes i samarbejde med Bevaringscenter Fyn.

Børn har gratis adgang til udstilling og arrangement. Voksne entre 50 kr.

 

Se udstillingen ”Fortiden i fremtiden. Magtens grundstoffer” på Ærø Museum i Ærøskøbing fra den 7. februar til den 31. marts 2020.

Takket være generøse fondstilskud har det været muligt at anskaffe ny og moderne teknologi til konservatorerne på Bevaringscenter Fyn i Rudkøbing. Udstillingen vil ikke alene vise, hvorledes denne nye teknologi gør os bedre i stand til at bevare museernes genstande for fremtiden. Den vil også give eksempler på, hvorledes naturvidenskaben kan bringe ny viden om vores fortid.

Hvorledes kan den moderne teknologi bestemme grundstofsammensætningen og til tider fravriste genstandene overraskende svar? Er sildesalaten på uniformsjakken det pure guld? Hvilke historier afslører den blå glasperle fra bronzealderen og hvad er det for materialer, vi gennem tiderne har spejle os i?

Spørgsmålene er hentet fra udstillingen og svarene kan findes på udstillingen.

Udstillingen er den første af fem vandreudstillinger om naturvidenskabens møde med fortiden. Bag projektet ”Fortiden i fremtiden” og de fem udstillinger står Bevaringscenter Fyn, Ærø Museum, Langelands Museum, Marstal Museum, Svendborg Museum, Øhavsmuseet Faaborg og Østfyns Museer.

Samtidig med udstillingen tilbyder Bevaringscenter Fyn og museerne tværfaglig undervisning til skoler og uddannelsesinstitutioner på Ærø. Til at udarbejde undervisningsforløbet har museerne allieret sig med lærer Jeanette Rathe, som til daglig underviser i naturfag på Langelands Efterskole.

Virkeliggørelsen af projektet er blevet muligt i kraft af velvillig støtte fra Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

5 praksisorienterede vandreudstillinger på Fyn.

Seks museer på Fyn, Ærø og Langeland søsætter sammen med Bevaringscenter Fyn et helt nyt og unikt projekt: ”Fortiden i Fremtiden”, hvor humaniora og naturvidenskab smelter sammen. Gennem nærværende og praksisorienteret undervisning, med udgangspunkt i den naturvidenskabelige arbejdsproces, får eleverne et godt indblik i, hvordan fag som: historie, arkæologi, fysik/kemi, biologi og geografi kan gå hånd i hånd og hjælpe nutidens forskere med at løse fortidens gåder. Undervisningen vil gøre formidlingen af kulturarven vedkommende, og eleverne vil få en helt ny indsigt i fund fra fortiden.

I den første vandreudstilling der forløber i 2019-2020 kan eleverne lære om bestemmelse og datering af fund ift. bl.a. grundstofsammensætning med afsæt i naturvidenskabelige metoder og brug af teknisk udstyr. Yderligere kan eleverne, via vores dygtige konservatorer og åbne værksteder få indsigt i, hvordan man behandler og konserverer fortidens fund, så kulturskattene bevares for fremtiden.

Du vil kunne læse mere samt indhente inspiration til din undervisning og undervisningsmateriale på www.skoletjenesten.dk og på dit lokale museums hjemmeside i løbet af efteråret:

Ny permanent udstilling i Brogade

Ærø Museum i Brogade 3-5 er genåbnet i foråret 2019 efter en gennemgribende renovering og med enhelt ny permanent udstilling.Ærø Museum i Brogade 3-5 er genåbnet i foråret 2019 efter en gennemgribende renovering og med enhelt ny permanent udstilling.
 
Kom og se vores opdaterede udstilling helt nye udstilling "Fortiden i nutiden" i de flotte lokaler i det gamle fredede hus og husk endelig at gå en tur ud i den skønne gamle museumshave, når du er der. 
 
Vintersæsson åbningstider: mandag - lørdag kl. 11 - 15. Entre kr. 60,- børn under 18 år gratis adgang. Grupper på mindst 10 personer 40, kr. 
 
Opening hours: Monday - Saturday 11 - 15 h. Entrence 60 DK kr. children freee entrence. 
 

Ærøsk TV-køkken

Nu kan du se de fire små TV-udsendelser, hvor TV-kokkene Alvin Rasmussen og Peter Hansted tilbereder fire traditionelle egnsretter i vores udstilling i Brogade 3 i Ærøskøbing.

Den ærøske kulturhistorie kan opleves på mange måder. Man kan også spise sig igennem den!

Der har siden starten af 1970’erne været en stigende interesse for egnsretter, ikke kun i Danmark, men også i resten af Europa. Ærø er ingen undtagelse. Faktisk var Ærø Museums tidligere leder, Tove Kjærboe, en af de første til at indsamle og beskrive traditionelle retter. Siden er der kommet flere kogebøger om mad på Ærø og i 2015 var brødrene Price med Danmarks Radio på besøg for at tilberede ærøske klassikere.

Det er korte film, men forhåbentlig en appetitvækker til selv at prøve retterne af og/eller forsøge sig med andre af de ærøske retter, som kan findes i hæftet ”Pund til Pund. Ærø Pandekager og andet godt. Ærøsk opskriftssasmling”.

Filmene er optaget på den fredede og idylliske Kammerådgård, hvor Lone Carstensen og Christian Møller har taget godt imod kokkene og TV-holdet. Programmerne er finansieret af Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Ærøske egnsretter: Løvtens Paa'kar from Henrik Schrøder on Vimeo.

Ærø Museum ønsker alle et rigtig godt nytår med denne lille film om kogt torsk på ærøsk, som Peter Hansted og Alvin Rasmussen fremtryller. 

 

Sæson 2020 på Søbygaard

Programmet er ikke helt færdigt endnu og siden vil løbende blive opdateret.

Kys Frøen aktiviteter for børn på Søbygaard 2020 

Kys Frøen for børn: Snitning, sav og søm, bueskydning, bål med pandekage- bagning og gamle lege på gårdspladsen som f.eks. ringkast, kongespil, sækkevæddeløb og gå på stylter.

De mange tilbud i Kys Frøen kan man naturligvis også benytte sig af hver dag.

Entré inkl. udstillinger: Børn gratis, Voksne 60,- kr. Kys Frøen for børn 25,- kr.

Årets udstiller på slottet er bl.a. Luca Berti, som tidligere har præsenteret sin fortoudstilling "Menneske og natur" på Ærø Museum i Brogade i Ærøskøbing.

Åbent alle dage fra kl. 10-16 fra den 29. maj til den 18. oktober 2020 på  Søbygårdsvej 2-4, 5985 Søby, Ærø, tlf. 62581676 i sæssonen. Udenfor sæsson ring til Ærø Muiseum på 62522950.

 

Link til Søbygaards Venners arrangementer på Søbygaard i 2020: https://soebygaardsvenner.dk/

Foredrag i 2019-2020

Foredragsrække 2019/2020

Bliv klogere på Ærø og Genforeningen 1920

2020 er det 100 år siden den nordlige og overvejende dansksindede del af Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Ærø var frem til 1867 del af hertugdømmet Slesvig og dermed tæt forbundet med den del af hertugdømmet, som kom til Danmark i 1920. Ærø Museums Venner og Ærø Museum har valgt at markere 100-året for en af de største begivenheder i det 20. århundredes danmarkshistorie med en række foredrag, der på forskellig vis kommer rundt om Genforeningen, der skabte to nationale mindretal i grænselandet.

Efteråret 2019 er dog præget af foredrag, som på forskellige vis kommer rundt omkring Ærøs altid fascinerende fortid.

AFLYST !!!  Maike Lohse: Livet som dansk sydslesviger

Dommergården onsdag den 25. marts kl. 19.00.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Med Genforeningen opstod et dansk mindretal i Sydslesvig. Mindretallet var gennem særdeles svære år i 1930’erne og under Anden Verdenskrig. I efterkrigsårene oplevede mindretallet en voldsom opblomstring, bl.a. med opførelser af skoler de fleste steder i Sydslesvig. De senere år har været præget af mildere vinde i Grænselandet. Med afsæt i sit eget liv og familie fortæller fhv. lektor ved Duborgskolen i Flensborg, Maike Lohse, om livet som dansk i Sydslesvig. Maike Lohse har været aktiv i en række sammenhænge inden for det danske mindretal, bl.a. som medlem af byrådet i Flensborg for SSW.

 

Harro Hallmann: Livet som tysk nordslesviger i Sønderjylland 2020

Dommergården onsdag den 22. april kl. 19.00.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.

Med Genforeningen i 1920 fik Danmark et tysk mindretal i den nye landsdel.

Hvordan er det at leve som tysk nordslesviger i Sønderjylland 2020, hvor de tidligere konflikter mellem dansk og tysk er veget for en stadig tættere dialog og samarbejde? Harro Hallmann fortæller om livet som del af det tyske mindretal i Sønderjylland og de organisationer, der skaber rammerne for en tysk tilværelse nord for grænsen. Harro Hallmann er kommunikationschef for det tyske mindretals organisation Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN).

 

Kim Furdal: Genforeningsmonumentet i Ærøskøbing. En blandt 650

Dommergården mandag den 15. juni kl. 19.00.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

I anledning af Genforeningen er de godt 650 genforeningssten netop blevet fredet af Kulturministeren. Langt de fleste blev rejst på lokalt initiativ i glæde og udtrykker den brede folkelige forankring af Genforeningen i Danmark. I Ærøskøbing markerer hele fire sten på Torvet Genforeningen. Kim Furdal fortæller historien om den største folkelige monumentrejsning i danmarkshistorien og lokal årstalsforbistring.