Sommer aktiviteter i og omkring Ærøskøbing 2020 stars

Aktiviteter Ærø Museum juli-august 2020

Glem alt om Konger!

Omvisning på Ærø Museum, Brogade 3-5, med fokus på Ærøs sønderjyske fortid. Ærø var fra 1439 til 1867 en del af Sønderjylland, som blev regeret af hertuger.

Pris: Gratis når entréen er betalt.

Omvisningerne starter følgende torsdage kl. 11.00: den 2. juli, 23. juli og 30. juli

Omvisning på Hammerichs Hus

Mød billedhuggeren Gunnar Hammerichs (1893-1977) enestående samling i bindingsværkshuset på hjørnet af Brogade og Gyden i Ærøskøbing.

Pris: Gratis, når entréen er betalt.

Omvisningerne starter kl. 11.00 onsdage 1. juli – 5. august samt 19. og 26. august. Af hensyn til Covid-19 kan der maks. deltage 9 personer

Fortælling under pæretræet

Kom og hør en god fortælling i museets hyggelige have.

Onsdag d. 8. og 22. juli samt onsdag d. 5. august kl. 10.30kan I bl.a. høre fortællingen om ellefolkene fra Dunkær, som forlod Ærø til fordel for Norge. Fortæller er Bente Svava Hansen

Torsdage kl. 10.30 i perioden fra d. 2. juli til d. 23. juli. kan I høre historien om den lille hvide hest Istap, der efter sigende kom til Ærøskøbing ombord på et skib lastet med klipfisk og islandske uldtrøjer. Fortæller er Sille Radoor Larsen

Gratis adgang når entreen er betalt.

Cykeltur rundt om Stokkeby Nor

Tag med på cykeltur fra Ærøskøbing og rundt om det inddæmmede Stokkeby Nor. Undervejs fortæller museumsinspektør Sille Radoor Larsen om livet på en frodig og tætbefolket ø, hvor landbrugsjord efterhånden blev en mangelvare og store inddæmningsprojekter ændrede øens udseende for altid.

Turen er på 13 km i bakket terræn. Vi kører fra Ærøskøbing over Stokkeby, Snekkemose, Tranderup og Borgnæs.

Tirsdage og fredage kl. 10.00-12.00 i perioden fra d. 30. juni til 24. juli.

Mødested: Pilebækkens parkeringsplads. Pris: 50 kr.

Tilmelding: Turen køres med maks. 12 personer. Hvis du vil være sikker på en plads, så kontakt Sille på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 62522950.

Byvandring i Ærøskøbing

Ærøskøbing er en enestående velbevaret købstad med byggeskik der både fortæller om Ærøs sønderjyske historie og en betydelig velstand tjent på havet. Guide på turen er leder af Ærø Museum Kim Furdal.

Pris: 50 kr. der også dækker entre til museet før byvandringen.

Byvandringerne starter fra Ærø Museum, Brogade 3-5, kl. 15.30 den 20. juli, 27. juli, 4. august og 10. august.

Rundvisning i Bregninge Kirke.

Bregninge romanske kirke fra 1200-tallet er en af perlerne i det ærøske kirkelandskab. Her finder man bl.a. en altertavle fra ca. 1530 udført af den berømte billedhugger fra Lübeck Claus Berg. Leder af Ærø Museum, Kim Furdal, viser rundt og fortæller.

Tid og mødested: Ved indgangen til kirken den 5. august kl. 14.30. Pris: 50 kr.

Cykeltur rundt om Stokkeby Nor stars

Tag med på cykeltur rundt om det inddæmmede Stokkeby Nor. Undervejs fortæller museumsinspektør Sille Radoor Larsen om livet på en frodig og tætbefolket ø, hvor landbrugsjord var en mangelvare og store inddæmningsprojekter ændrede øens udseende for altid.

Turen er på 13 km i bakket terræn og tager ca. 2 timer.

Museumsinspektør Sille Radoor Larsen viser vej og fortæller undervejs.

Mødested: Pilebækkens Parkeringsplads, 5970 Ærøskøbing kl. 10.00 tirsdage den 30/6, 7/7, 14/7,  og 21/7 og fredage den 3/7, 10/7, 17/7 og 24/7.

Turen køres med maks 12 personer. Hvis du vil være sikker på en plads, så kontakt Sille på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 62 52 29 50.

Kastebolden Ærø - under Grever, Hertuger & Konger stars

Mandag den 15. juni er det præcis 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Ærø Museum markerer Genforeningen med en særudstilling ”Kastebolden Ærø – under Grever, Hertuger og Konger”, der løber frem til udgangen af oktober 2020.

Det har museet en helt særlig grund til. Fra 1410 og frem til 1867 var Ærø en del af Sønderjylland. Som følge af fredsaftalen med Preussen og Østrig efter nederlaget på Dybbøl i 1864 blev Ærø allerede genforenet med Kongeriget Danmark i 1867.

Udstillingen starter omkring 1232, hvor en dybt falleret dansk konge, Valdemar Sejr, havde brug for rigtig mange penge. Måske blev Ærø brugt som medgift til hans datter prinsesse Sofies bryllup med greven af Mark Brandenburg, Johan I, der bl.a. har grundlagt Berlin. Det betød, at Ærø gled ud af de danske kongers hænder og over på den mægtige nordtyske fyrsteslægt, ascanierne. Senere kom Ærø under schauenburgerne i Holsten. Ringen slutter med Ærøs genforening med Danmark i 1867.

At være kastebold betyder, at man er overladt til andres forgodtbefindende. Ærø og ærøboerne har været pantet, arvet og erobret af forskellige fyrstehuse. Men den særlige historie sætter endnu sine spor i det ærøske landskab. Det gælder bl.a. de to gavlhuse fra 1600-tallet, Philip Kochs hus og Priors hus i Ærøskøbing, der i dag er levende nedslag af Ærøs unikke historie.

I forbindelse med udstillingen udgiver Ærø Museum et udstillingskatalog ”Kastebolden Ærø” på 42 velillustrerede sider om Ærøs fascinerende historie fra ca. 1200 til 1867.

Fortiden er ikke bare fortid

Den er hver dag til stede på Ærø

Med venlig hilsen

Kim Furdal

museumsleder, ph.d.

Ærøsk TV-køkken

Nu kan du se de fire små TV-udsendelser, hvor TV-kokkene Alvin Rasmussen og Peter Hansted tilbereder fire traditionelle egnsretter i vores udstilling i Brogade 3 i Ærøskøbing.

Den ærøske kulturhistorie kan opleves på mange måder. Man kan også spise sig igennem den!

Der har siden starten af 1970’erne været en stigende interesse for egnsretter, ikke kun i Danmark, men også i resten af Europa. Ærø er ingen undtagelse. Faktisk var Ærø Museums tidligere leder, Tove Kjærboe, en af de første til at indsamle og beskrive traditionelle retter. Siden er der kommet flere kogebøger om mad på Ærø og i 2015 var brødrene Price med Danmarks Radio på besøg for at tilberede ærøske klassikere.

Det er korte film, men forhåbentlig en appetitvækker til selv at prøve retterne af og/eller forsøge sig med andre af de ærøske retter, som kan findes i hæftet ”Pund til Pund. Ærø Pandekager og andet godt. Ærøsk opskriftssasmling”.

Filmene er optaget på den fredede og idylliske Kammerådgård, hvor Lone Carstensen og Christian Møller har taget godt imod kokkene og TV-holdet. Programmerne er finansieret af Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Ærøske egnsretter: Løvtens Paa'kar from Henrik Schrøder on Vimeo.

Ærø Museum ønsker alle et rigtig godt nytår med denne lille film om kogt torsk på ærøsk, som Peter Hansted og Alvin Rasmussen fremtryller. 

 

Sæson 2020 på Søbygaard stars

Kys Frøen aktiviteter for børn på Søbygaard 2020 

Kys Frøen for børn: Snit i træ, byg et insekthotel, bueskydning, undersøg livet i voldgravenen ,bål med popcorn og pandekagebagning, lav perler i bål og gamle lege på gårdspladsen som f.eks. ringkast, kongespil og gå på stylter.

De mange tilbud i Kys Frøen kan man naturligvis også benytte sig af hver dag. I perioden 29. juni til 6. august er der derudoveren instruktør, som hjælper med snobrødsbagning, fletning af læderarmbånd, plantetryk og dragebygning på alle mandage, onsdage og torsdage.

3 tirsdage i juli får besøg af Naturvejleder Kim Bang som ser på livet i voldgraven. Daglige aktiviteter i Kys Frøen fra 11-15

 

Vandretur i Vitsø og madlavning på Søbygaard.

Gå på opdagelse i naturen med naturvejleder Nils Ørum for at sanke urter, tang og andet spiseligt.

Turen tager ca. 3 timer Den starter ved Vitsø Mølle kl 10, eller man kan starte selv fra Søbygaard og gå ud til møllen. Vel ankommet tilbage til Søbygaard bruges det indsamlede til fælles madlavning og spisning. Arrangeret i samarbejde med Kulturregion Fyn.

Gratis ved betaling af entré til Søbygaard - ellers 60 kr.

Årets udstillere på slottet er Luca Berti, som tidligere har præsenteret sin fortoudstilling "Menneske og natur" på Ærø Museum i Brogade i Ærøskøbing.Hans nye fotoudstilling "Ø-FOLK de sydfynske øer" kan ses fra den 19. juni til den 18. oktober 2020.

Fra den 15. juli udstiler "De malende musikere" (Thomas Agergaard, Ole Fick, Flemming Quist Møller, Troels & Lars Trier, Billie Koppel, Birgit Løkke og Peter Viskinde) i nordlængen på Søbygaard.

For mere information om udstillingerne og de klassiske koncerter se også på Søbygaards Venners hjemmeide: https://soebygaardsvenner.dk/

Åbent alle dage fra kl. 10-16 fra den 29. maj til den 18. oktober 2020 på  Søbygårdsvej 2-4, 5985 Søby, Ærø, tlf. 62581676 i sæssonen. 

Entré inkl. udstillinger: Børn gratis, Voksne 60,- kr. (entre ½ pris i perioden 27. juni - 9. august 2020)

Kys Frøen aktiviteter for børn 35,- kr. inkl. materialer.